Microsoft licenciranje softvera

U slučaju Microsoft licenciranja, razlikujemo više vrsta licenci. Pa tako krajnji korisnici imaju mogućnost birati između OEM licenci, koje su i najpovoljnije, a iste se dobivaju ili bi se trebale dobivati uz kupljeni računar. Potonje traju dok i vaš računar, ali nemate mogućnost prebacivanja licence na drugi računar. Dalje imamo Retail licence, one su dosta skuplje od gore pomenutog OEM-a, ali daju nam mogućnost koja fali OEM-u – prenos licenci sa jednog računara na drugi.

Situacija u našoj državi kao i u još država je dosta kritična, što se piratstva tiče, pa Microsoft tu dolazi sa dvije nove licence – GGK i GGWA. Zašto?, zato što većina računara kupljena u našoj zemlji, i u još dosta njih, ima piratski softver, pa i same Windowse, znamo da OEM nije moguće kupiti odvojeno, iz tog razloga Microsoft nastupa sa dvije gore navedene licence gdje je druga nešto povoljnija za firme sa više od 5 računara.

Ukoliko ste vlasnik veće kompanije, od Microsoft-a možete tražiti licencne ugovore sa većim brojem licenci, tzv. Open Licence. Navedeni vrijedi za firme sa više od 5, a manje od 250 računara. Ukoliko pak imate firmu sa više od 250 računara, tu je Enterprise Agreement.
Open Value Subscription je ugovor sa kojim se pretplaćujete na najnovije verzije softvera.

Sa serverima je malo drugačije, softver za njih se licencira po broju servera i procesora u njima.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s