ASP.NET škola(1)

Pozdrav!

Ukoliko ste se ikada bavili Web dizajnom, vjerovatno ste čuli za server – side tehnologije, ako pak niste, nema veze, krećemo od nule.

Krenimo…

Princip rada klijent – server tehnologije

Web browser je samo “host” za web stranice, šta to znači? Onaj dio preglednika gdje vidimo prezentaciju prima HTML kod od servera i renderiše ga po pravilima. Ovo je tipični primjer Client – Server mreže, s tim da je u ovom slučaju klijent naš preglednik, a server je mjesto gdje se Web stranica hosta. Kako to sve funkcioniše?, objasniti ću vam!

Kada zatražite stranicu putem URL-a naš preglednik komunicira preko određenog protokola sa serverom gdje se zatražena stranica hosta. Server primi zahtjev i šalje HTML kod, naravno još neke stvari (CSS fajlove, JS biblioteke, slike…), našem pregledniku, zatim potonji tim HTML kod-om “pozloži” kako prezentacija treba da izgleda. Ovo je primjer kada imamo čiste client – side jezike. Kakva je situacija sa server – side tehnologijama, u našem slučaju ASP.NET?, saznati će te samo ako ostanete na ovom mom blogu.

U gornjem paragrafu sam objasnio kako to približno funkcionira kada je riječ o klijentskim tehnologijama, a sada idemo sve to malo zakomplikovati sa serverskim tehnologijama.

Prije svega, postavlja se pitanje zašto bi koristili server – side tehnologije. Klijentske tehnologije, mogu naše Web sajtove učiniti dosta dinamičnim, ali neke stvari jednostavno ne možemo realizirati bez server – side tehnologije. Recimo, slanje elektronske pošte preko naše Web stranice, pristup bazama podataka… je ne moguće zamisliti bez server – side tehnologije.

Imamo više ovakvih tehnologija, a najpoznatije su: ASP.NET (koji ćemo mi obrađivati), PHP, Ruby On Rials, Python via Django, classic ASP, C via CGI, Java via JSP…
Prve dvije se najviše koriste.

Vratimo se na princip rada server – side tehnologije. Rekli smo kako to funkcionira sa klijentskim tehnologijama, sa serverskim nije puno teže, krenimo.

Kao prvo, niti jedan preglednik ne razumije serverske kontrole. Zbog toga na serverskom računaru gdje se hosta stranica moramo imati instaliran i konfiguriran server za tu tehnologiju. Recimo, za ASP.NET koristimo Internet Information Services (IIS), a, recimo, za PHP je najpoznatiji Apache. Šta su zapravo oni? Kao što sam rekao niti jedan preglednik ne razumije serverske kontrole, što znači da ih nekako prije “postbacka” istom moramo prevesti u pregledniku razumljiv kod (HTML, CSS, JS).

Kada zatražimo stranicu koja koristi neku serversku tehnologiju, nakon što server primi zahtjev, kod napisan u toj server – side tehnologiji se prevodi u kod koji razumije preglednik i ostatak postupka je isti kao što smo na početku objasnili.
Ukoliko vam sada stvari nisu baš najbolje jasne, nemojte da brinete, kada krenemo sa ASP.NET-om sve će vam postati jasno.
U idućem postu ćemo govoriti nešto o ASP.NET-u, koji su vam softverski alati potrebni i još po nešto, a nakon toga krećemo sa izradom Web Forma.
Hvala na čitanju!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s